Wina białe

Vernaccia Di San Gimignano | 75cl – 73zł

Tenute Guicciardini Strozzi, D.O.C.G. Włochy. Produkowane z wyselekcjonowanych gron Vernaccia o wysokiej zawartości cukru. Dojrzewa 8 miesięcy we francuskiej barrique i dodatkowo rok w butelce. Bogaty nos z tchnieniem dębu, nutami wanilii oraz kwiatami janowca i jaśminu. Wino polecane do przystawek, zup rybnych, owoców morza, nadziewanych warzyw, białego mięsa
i kremowych serów.
Szczep: 100% Vernaccia di San Gimignano.

Gaio Bianco | 15cl – 12 zł / 75cl -­ 53 zł

Sicily I.G.T., Włochy. Sycylijskie białe wino o jasnej, słomkowożółtej barwie. Przyjemne aromaty brzoskwiń z niuansami minerałów. W smaku świeże i trwałe. Polecane do przystawek rybnych, makaronów z owocami morza lub sosem pomidorowym, grillowanego kurczaka.
Szczepy: Inzolia, Catarratto.

Gamla | 75cl – 99zł

Galilea, Izrael. Piękny jasnozielony kolor. W nosie harmonijne. Wyraźny aromat brzoskwini, mandarynki i marakui w oddali wyczuwalne również banany i gruszka. Na podniebieniu bardzo miękkie, kremowe ze słodko­gorzkimi i korzennymi niuansami. Polecane do owoców morza, ryb, białego mięsa oraz łagodnych serów.
Szczep: 100% Riesling.

Marques de Fuertigo | 15cl -­ 12 zł / 75cl ­ – 53 zł

La Mancha D.O., Hiszpania. Wyśmienite, delikatne, półwytrawne białe wino ujmujące bukietem pełnym owoców, w którym przeplatają się aromaty marakui, ananasa, róży i jaśminu. W smaku treściwe i aksamitne ze wspaniałym finiszem. Doskonałe jako aperitif do przystawek, makaronów, wędzonych serów, pasztetów i owoców morza.

Pinot Grigio Castel Firmian – Mezzacorona | 5cl ­- 72 zł

Trentino D.O.C., Włochy. Wino o słomkowożółtej barwie. Nos owocowy z kwiatową nutą rumianku. W smaku wytrawne, eleganckie, o delikatnej kwasowości. Idealne jako aperitif, a także do przekąsek, białego mięsa i ryb.
Szczep: Pinot Grigio.

Lagosta ­ Vinho Verde | 15cl ­- 13 zł / 75cl – 57 zł

Minho D.O.C., Portugalia. Lekko półwytrawne wino z regionu Vinho Verde w Portugalii. W ustach rześkie, z wyjątkowo długim zakończeniem. Polecane do owoców morza oraz ryb.
Szczep: Loureiro, Trojadura.

Pazo Barrantes | 75cl – 116zł

Rias Baixas D.O., Hiszpania. Pazo Barrantes Albarino jest białym aromatycznym winem, które spędziło kilka miesięcy w osadzie pozostałym po procesie fermentacji. Nos i usta z jaśminem, cytryną i nutami tropikalnymi. Charakterystyczna świeża kwasowość, mnóstwo przypraw i świetna równowaga. Wino, które cieszy podniebienie. Rekomendowane do owoców morza, ryb, delikatnych serów i potraw z ryżem.
Szczep: 100% Albarino.


Wina czerwone

Chianti ­ Guicciardini Strozzi | 75cl – 70 zł

Tenute Guicciardini Strozzi D.O.C.G., ­Włochy. Wino o przepięknej rubinowej barwie z intensywnym i trwałym aromatem. Dojrzewa w dębowych beczkach, w piwnicach wybudowanych w 1850 roku. W smaku wytrawne, dobrze ułożone, przyjemne. Polecane do większości potraw.
Szczepy: 90% Sangiovese, 10% inne

Gamla | 75cl – 124 zł

Galilea, Izrael. Wino o aromacie dojrzałych jagód i wiśni z nutami ziół i czarnego pieprzu. Charakter zrównoważony z wyczuwalnym tłem beczki dębowej. To w pełni zbudowane wino daje bardzo długi finisz i ma duży potencjał do starzenia.
Szczep: 85% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, 3% Cabernet Franc.

Pago de Los Capellanes Joven | 75cl – 116 zł

Ribera del Duero D.O., Hiszpania. Trzy różne odmiany winogron, z których produkowane jest wino, są zbierane i poddawane procesowi winifikacji oddzielnie. Proces dojrzewanie krótki, trwający 5 miesięcy w nowej beczce z francuskiego dębu. Nos z intensywnym kwiatowym aromatem, czerwonymi owocami leśnymi z subtelną nutą wanilii. Wino eleganckie w smaku, trwałe, aksamitne. Przed podaniem zalecana dekantacja.
Szczepy: 80% Tinto Fino (lokalna nazwa dla Tempranillo), 10% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot.

Livio Felluga Vertigo | 75 cl – 115 zł

Delle Fenezie I.G.T., Włochy. Ciemno­wiśniowa barwa z intensywnymi fioletowymi niuansami. Wino dojrzewa w beczce z dębu francuskiego przez conajmniej 12 miesięcy i minimum 4 miesiące w butelce. Intensywny owocowy, zielny bukiet z wiśnią, czerwoną papryką, porzeczką, jeżyną, jagodą i lukrecją. Taniny dobrze współistnieją z kwasowością. Polecane do pikantnych makaronów, potraw z ryżem, grillowanego lub duszonego czerwonego mięsa, średnio dojrzałych serów.
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon.

Hazana | 75cl ­- 69 zł

Rioja D.O.C., Hiszpania. Rioja w klasycznym wydaniu. Czas dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego wynosi 9 miesięcy. Wino z nutami wanilii i pieczonego chleba, o wyczuwalnej na podniebieniu słodyczy owoców jagodowych i znakomitej strukturze.
Szczep: 100% Tempranillo..

Poggio Ai Santi | 15cl ­- 13 zł / 75cl ­- 57 zł

Montepulciano d’Abruzzo D.O.C., ­Włochy. Rubinowa barwa. Nos delikatny z aromatem czerwonych owoców. Wino o dobrej strukturze, polecane do potraw z ryżem oraz pieczonego i grillowanego mięsa.
Szczep: 100% Montepulciano.

Primitivo Pruneo | 75cl ­- 69 zł

Salento I.G.T., Włochy. Dojrzewa w tradycyjnym dębie przez 6 miesięcy. Rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Aromat intensywny, owocowy z nutami suszonej śliwki i wiśni. Pełne ciała, delikatne, wyważone wino. Idealne do pikantnych dań głównych, czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałych serów.
Szczep: 100% Primitivo.

Marques de Fuertigo | 15cl ­- 12zł / 75cl ­ – 53 zł

La Mancha D.O., Hiszpania. Wyśmienite, delikatne, półwytrawne czerwone wino ujmujące bukietem pełnym owoców, w którym przeplatają się aromaty marakui, ananasa, róży i jaśminu. W smaku treściwe i aksamitne ze wspaniałym finiszem. Doskonałe jako aperitif, do przystawek, makaronów, wędzonych serów, pasztetów i owoców morza.

La Vieille Ferme | 75 cl – 72 zł

Cotes Du Ventoux A.O.C., Francja. Z winnic położonych na zboczach Mount Ventoux. Głęboko wiśniowa barwa. Nos bogaty z dojrzałymi owocami oraz nutą przypraw. W ustach głównie czerwone owoce (czarna porzeczka, jeżyna, malina)w zakończeniu toffi i karmel.
Szczepy: Carignan, Cinsault, Grenach, Syrah.

Duas Quintas | 75cl – 89 zł

Douro D.O.C., Portugalia. Żywy, kwiatowy aromat z czasem zastępują czerwone owoce, truskawka, malina, figa z dodatkiem wanilii i ciemnej czekolady. W ustach bardzo świeże i delikatne z aksamitnymi taninami. Znakomite jako aperitif, a także do codziennych posiłków.
Szczep: 40% Touriga Francesa, 40% Tinta Roriz, 20% Touriga Nacional.

Eternum Viti | 75 cl – 89 zł

Toro D.O., Hiszpania. Wino z winorośli starszych niż 50 lat, które dojrzewa 4 miesiące w beczce z francuskiego (70%) i amerykańskiego (30%) dębu. Barwa prawie czarna, nos z tostowym dębem, ciemnymi owocami, skórą oraz wyraźnym połączeniem dymu tytoniowego z lukrecją. W ustach bogate, delikatne i słodkie. Polecane do czerwonego mięsa, a szczególnie pieczonej jagnięciny.
Szczepy: 100% Tinta del Toro.

Gaio Rosso | 15cl – 12 zł / 75cl ­ – 53 zł

Sicily I.G.T., ­Włochy. Głęboka rubinowa barwa. Owocowe aromaty morwy i śliwki. Wino świeże, lekko gorzkie, trwałe, dobrze zbudowane. Idealne do grillowanego białego i czerwonego mięsa oraz grillowanej ryby.
Szczep: Sangiovese.


Wina musujące

G.H.MUMM Cordon Rouge Brut | 75 cl – 250zł

Francja. Ozdobiony czerwoną wstążką - symbolem najwyższych zaszczytów we Francji od 1875 r. Przepełniony aromatem waniliowym, pieczonego chleba i prażonych orzechów. Finisz odznacza się wyjątkową gładkością, a cała kompozycja - wyjątkową elegancją.
Podkreśla klimat przy najważniejszych wydarzeniach.

Flor de Raim Brut D.O. | 75cl ­ – 62 zł

Katalońskie wino musujące o słomkowożółtej barwie z zielonymi refleksami. Bardzo owocowe, z nutami owoców cytrusowych, zielonego jabłka, dojrzałej brzoskwini. Polecane jako aperitif, a także do owoców morza, ryby oraz miękkich serów.
Szczepy: 60% Macabeo, 40% Parellada.